Het groene clubhuis voor voedselveranderaars
De keuken is toe aan verandering. Onze manier van eten put het leven op onze planeet in toenemende mate uit. De flora en fauna heeft het zwaar te verduren, de biodiversiteit neemt af, de oceanen verzuren, waterschaarste neemt toe en de aarde warmt op. Wij vinden dat het tijd is voor verandering en willen de krachten bundelen om samen verschil te maken in de voedseltransitie.
De Veranderschool (van De Groene Afslag) en plantbased voorlopers Femke van den Heuvel en Sheila Struyck lanceren Het Groene Clubhuis voor Voedselveranderaars. Een plek waar gelijkgestemde (semi) professionele koks, chefs, opleiders, cateraars en serieuze liefhebbers elkaar ontmoeten en in gesprek gaan over de duurzame keuken. We dagen elkaar uit en vullen elkaar aan hoe we lekker kunnen blijven eten en tegelijkertijd rekening houden met alles dat groeit en bloeit op deze planeet. In Het Clubhuis leren we van en met elkaar: kennis, kletsen en (demo)koken.
Het Groene Clubhuis voor Voedselveranderaars opent elke twee maanden haar deuren. Met elke keer een specifiek onderwerp. Femke en Sheila trappen de avond om 17.45u af waarna een gastspreker ons alle ins en outs zal vertellen over een specifiek plantaardig product, de technieken en bereidingswijze. Daarna gaan we om 19u met elkaar in gesprek onder het genot van de plantbased daghap op De Groene Afslag.
vandaag te gast: thee sommelier
Wist je dat thee een fantastisch alcoholvrij alternatief kan zijn voor wijn? In restaurants krijgt het alcoholvrije arrangement steeds meer aandacht. Naast kombucha, sappen en mocktails, biedt thee tal van mogelijkheden voor verfijnde alcoholvrije pairings. Voor wie niet altijd zin heeft in alcohol, zijn er tegenwoordig alternatieven die verder gaan dan zoete sappen, frisdrank of water. Het samenstellen van een alcoholvrij arrangement is een creatieve uitdaging geworden voor sommeliers en keukenteams – en vooral een leuke manier om gasten te verrassen.
Deze keer richten we ons op thee als culinaire pairing bij gerechten én op koken met thee. Want waarom thee? Net als bij wijn kan de juiste thee de smaakbeleving van een gerecht versterken.
Theesommelier Mariëlla Erkens is een expert op dit gebied. Ze geeft advies en trainingen over thee, schreef een compleet en helder boek over het onderwerp en begeleidt proeverijen en cursussen. Bovendien werkt ze samen met diverse restaurants om unieke theepairings bij hun menu’s te ontwikkelen.
Tijdens deze speciale avond neemt Mariëlla je mee in de wereld van thee, door je zelf te laten ervaren wat thee met gerechten kan doen. Je proeft bij het diner twee totaal verschillende theeën: een harmonieuze en een contrasterende. Wat is het effect op het eten en vice versa? Ze legt bovendien uit hoe je het beste thee kunt zetten voor teapairing, zodat je er zelf zonder stress mee aan de gang kunt.
Het begin van een serie
Op 11 november 2024 en 10 maart 2025 zijn de andere avonden gepland. We hopen dat Het Groene Clubhuis voor Voedselveranderaars zich na deze eerste drie bijeenkomsten organisch verder zal blijven ontwikkelen. Het Clubhuis is van iedereen en zal bloeien door ieders betrokkenheid.
Bij De Veranderschool en De Groene Afslag is het op ons lijf geschreven om de bovenstroom uit te dagen en de onderstroom zichtbaar te maken. Op een comfortabel ontregelende manier vinden we uit hoe het ook anders kan. Word jij hier ook blij van en wil jij onderdeel zijn van deze beweging, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verwelkomen je met open armen!